- Een commercieel directeur die na een ontslaggesprek bijna 1.800 privacygevoelige bestanden downloadde op zijn privélaptop, moet 10.000 euro aan zijn werkgever betalen.
- De man downloadde niet alleen zijn eigen beoordelingen, maar ook verslagen van de bedrijfsarts.
- De manager zelf stelde alleen maar meer te willen leren over waarom hij ontslagen was. Hij krijgt een bruto transitievergoeding van bijna 30.000 euro.
- Lees ook: Keukenmedewerker raakte met zijn arm in pastamachine bekneld: werkgever moet minimaal €10.000 betalen, vindt rechter
Een commercieel directeur van een Gelderse deurenfabrikant die na een ontslaggesprek zo’n 1.800 privacygevoelige bedrijfsbestanden op zijn privélaptop zette, krijgt een boete van 10.000 euro.
Dat bepaalde een kantonrechter in Nijmegen begin november, zo blijkt uit een afgelopen week gepubliceerd rechtbankverslag op Rechtspraak.nl.
Ook wordt de manager verweten dat hij na zijn ontslaggesprek allerhande telefonische gesprekken met personeelsleden opnam, zonder hier toestemming voor te vragen of het überhaupt aan te kondigen.
De commercieel directeur werd medio juli op gesprek geroepen bij zijn werkgever. Die bleek ontevreden te zijn over zijn functioneren en gaf aan de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen.
De manager ging daarop naar huis en diezelfde dag nog kreeg hij een mail van zijn werkgever met een voorstel om het contract te beëindigen. De man reageerde daarop dat hij eerst juridisch advies wilde inwinnen, voordat hij op het voorstel zou reageren.
'Verdachte activiteiten' op computer
Een paar dagen later kreeg de manager opnieuw een mail van zijn werkgever. Die mailde dat er "verdachte activiteiten" op zijn werkaccount hadden plaatsgevonden, omdat behoorlijk wat bestanden waren "gecomprimeerd tot een zip-file, vervolgens verplaatst en daarna verwijderd uit de originele locatie".
Of de commercieel directeur hier meer van wist, wilde zijn werkgever weten? Misschien was er wel een hack gaande, suggereerde deze.
De manager stuurde een paar dagen later via zijn advocaat een brief naar zijn werkgever, waarin hij alleen een tegenvoorstel deed. Op de verplaatste bestanden ging hij niet in.
Dat was zijn werkgever tegen het zere been en die wees in een vervolgmail het tegenvoorstel van de werknemer af. Bovendien sommeerde de werkgever hem binnen een paar dagen te reageren op het lek in zijn account. Het bleek niet om een hack te gaan, had het bedrijf inmiddels al geleerd.
De man gaf via zijn advocaat door zelf de bestanden te hebben gedownload, om te leren wat de "reden" kon zijn van het "zeer onverwachte" ontslag. Hij hoopte ermee te kunnen aantonen dat er geen sprake zou zijn van "disfunctioneren" van zijn kant. De commercieel directeur was bang geweest niet meer in zijn werkomgeving te worden toegelaten, liet de advocaat weten.
De commercieel directeur liet via zijn advocaat weten "geen enkele kwade bedoeling" te hebben gehad. Op zijn laptop zou hij de bestanden simpelweg "makkelijker" kunnen bekijken. Hij stelde de informatie niet met derden te hebben gedeeld en na zijn eigen onderzoek direct te hebben verwijderd.
Werkgever eiste boete van €50.000
Zijn werkgever was niet onder de indruk. Tot een overeenkomst over het beëindigen van het contract kwam het niet meer en de werkgever legde de manager een boete op van 50.000 euro voor het akkefietje met de bestanden. In zijn contract stond immers heel duidelijk dat dit niet mag. De boete voor zo'n overtreding bedroeg volgens het contract 50.000 euro.
Uit het rechtbankverslag blijkt dat de commercieel directeur niet alleen - voor zijn situatie relevante - gespreksverslagen en persoonlijke beoordelingen heeft gedownload, maar ook 1.781 privacygevoelige bestanden, waaronder verslagen van de bedrijfsarts en concurrentiegevoelige bestanden.
Daarnaast heeft hij contact gehad met een concurrent van de deurenfabrikant, zo blijkt. Volgens de ontslagen manager zelf ging het puur om "informeel" contact, is hij "nooit" bij de concurrent langs geweest en heeft hij ook "geen bedrijfsgevoelige informatie" gedeeld.
De commercieel directeur besloot de boete van 50.000 euro niet te betalen, waarmee het ontslag uitmondde in een rechtszaak. De deurenfabrikant vroeg de rechter onder meer om de boete goed te keuren en de arbeidsovereenkomst rechtelijk te ontbinden op grond van "ernstig verwijtbaar handelen".
De commercieel directeur zelf had een heel andere kijk op de zaak. Hij eiste van zijn werkgever juist een transitievergoeding van zo'n 30.000 euro en een billijke vergoeding van zo'n 120.000 euro. De boete van 50.000 euro zou de rechter moeten afwijzen of matigen, vond de ontslagen manager.
Rechter zwakt boete sterk af
Helaas voor de manager kan hij fluiten naar deze billijke vergoeding. Dit wordt alleen toegekend in uitzonderlijke gevallen, bij bijvoorbeeld ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. Ook al had de deurenfabrikant "wellicht een steek (...) laten vallen" doordat de manager zijn ontslag niet zag aankomen, van een "ernstige" schending is volgens de rechter geen sprake.
Rondom de boete oogstte de manager meer succes. Hij hoeft geen 50.000 euro, maar 'slechts' 10.000 euro - inclusief rente - te betalen aan zijn oud-werkgever, bepaalde de rechter. De man had de bestanden niet mogen downloaden, maar volgens de rechter blijft onbewezen dat de bestanden "in handen van derden zijn gekomen".
Waarom de commercieel directeur telefoongesprekken met medewerkers opnam, blijft in het rechtbankverslag ietwat onduidelijk. Volgens de rechter is het in ieder geval wel een teken dat de manager niet goed om weet te gaan met "vertrouwelijke relaties" en "gegevens".
Het ontslag is volgens de rechter rechtsgeldig, maar op het gebied van de transitievergoeding boekt de ontslagen manager toch een overwinning. De rechter is van mening dat de man dan wel verwijtbaar heeft gehandeld door de bestanden te downloaden, maar ook weer niet ernstig verwijtbaar.
Hierdoor maakt de man recht op een bruto transitievergoeding van zo'n 30.000 euro van zijn eigen werkgever, wat zijn boete van 10.000 euro ruimschoots zal compenseren.